Fot. Wystąpienie wiceministra w polskim konsulacie |
Celem wizyty, która odbyła się w dniach 28.06. – 01.07.2018 r. były
rozmowy nt. możliwości intensyfikacji polsko-amerykańskiej współpracy w
dziedzinie rolnictwa oraz udział w targach Summer Fancy Food w Nowym
Jorku.
Sekretarz stanu Jacek Bogucki odbył wizytę w
Waszyngtonie, w Ministerstwie Rolnictwa oraz Inspekcji Zdrowia Zwierząt
i Roślin APHIS i Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności FSIS USA. Prowadził
rozmowy o dostępie polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, w
tym jabłek i gruszek, drobiu, wołowiny, produktów jajecznych i tytoniu.
Kwestie te omawiał również z Zastępcą Negocjatora ds. Rolnictwa USTR.
Na
spotkaniu z kongresmanem Mike’m Boostem przedstawił najważniejsze
informacje na temat polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.
W Nowym Jorku, sekretarz stanu J. Bogucki wziął udział w targach rolno-spożywczych Summer Fancy Food.
Na narodowym stoisku MRiRW wystawiło się ponad 20 przedsiębiorców z
Polski. Obecni byli także reprezentanci wielu importerów polskiej
żywności do USA.
Przedstawicieli środowisk biznesowych i
polonijnych, sekretarz stanu Jacek Bogucki zachęcał do nawiązania
bliższej współpracy z sektorem rolno-spożywczym w Polsce i do promocji
polskiej żywności. Prezentował jej zalety, sukcesy eksportowe i
informował o zaangażowaniu polskiej administracji w rozmowy dotyczące
dostępu polskich produktów na rynki Stanów Zjednoczonych.
USA to
jeden z głównych odbiorców polskiego eksportu rolno-spożywczego wśród
krajów pozaunijnych. Wartość eksportu w 2017 r. przekroczyła 586
milionów USD i nadal utrzymuje się dodatnie saldo w obrotach. USA to
rynek cieszący się dużym zainteresowaniem wśród polskich
przedsiębiorców.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Wizyta-w-USA2