Fot. Wiceminister Bogucki podczas wystąpienia |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas Seminarium Biznesowego Krajowej Rady Drobiarstwa |
Spotkanie z Lim Kok Thai, Dyrektorem Zarządzającym Singapurskich Władz ds. Rolno-spożywczych i Weterynarii |
Wiceminister Bogucki oraz ambasador RP w Singapurze Z. Kosiniak-Kamysz, Minister Stanu w Biurze Premiera Singapuru, Ministerstwie Zatrudnienia oraz MSZ |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki rozmawiał z singapurską administracją
na temat możliwości rozszerzenia dostępu produktów rolno-spożywczego do
rynku singapurskiego.
Wiceminister odwiedził także targi Food & Hotel
Asia (FHA). Polskie produkty były obecne na stoisku MRiRW, stoisku
Krajowej Rady Drobiarstwa-IG oraz na stoiskach indywidualnych. Wystawcy
reprezentowali m.in. sektor mleczarski, drobiowy, warzyw i owoców,
przekąsek, słodyczy, płatków śniadaniowych, napojów oraz alkoholi.
Wizyta w Singapurze odbyła się w dniach. 23-26 kwietnia 2018 r.
Termin
wizyty zbiegł się z otrzymaniem przez stronę polską informacji o
zatwierdzeniu dostępu pierwszych sześciu polskich zakładów mięsa
drobiowego do rynku Singapuru. Był to jeden z tematów poruszanych w
trakcie rozmów. Potencjał polskiej branży drobiarskiej był szerzej
omawiany podczas seminarium zorganizowanego przez Krajową Radę
Drobiarstwa – IG, z udziałem wiceministra Boguckiego, Głównego Lekarza
Weterynarii, przedstawicieli AVA (władze ds. rolno-spożywczych
i weterynarii Singapuru), prezesa singapurskiego Stowarzyszenia
Handlowców Branży Mięsnej.
W rozmowie z dyrektorem zarządzającym
AVA Lim Kok Thai, polski wiceminister wyraził zadowolenie w związku z
zakończeniem procedury zatwierdzającej mięso drobiowe do rynku
singapurskiego i podziękował stronie singapurskiej za pracę włożoną w
jej finalizację. Podczas rozmów poruszono również kwestię dostępu do
rynku singapurskiego innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Strona
polska wyraziła nadzieję na szybką realizację dalszych kroków procedury
dopuszczającej mięso wołowe oraz zainteresowanie podjęciem kolejnych
działań w ramach procedury dopuszczającej jaja konsumpcyjne i produkty
jajeczne. Poruszono także temat możliwości kontynuacji rozmów na temat
dalszego złagodzenia warunków importowych dla polskiego mięsa
wieprzowego.
Przy okazji targów FHA miało miejsce spotkanie ze
starszym ministrem stanu w ministerstwie handlu i przemysłu oraz
ministerstwie rozwoju narodowego dr Koh Poh Koon, który był gościem
honorowym podczas ceremonii otwarcia wydarzenia. Minister Koh podkreślił
zainteresowanie Singapuru dywersyfikacją dostaw żywności. Mając na
uwadze wysoką jakość oraz najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności
polskich produktów, w opinii wiceministra Jacka Boguckiego, Polska
powinna stać się doskonałym partnerem dla Singapuru.
Poza
spotkaniami z władzami Singapuru polski wiceminister rozmawiał
z przedstawicielami singapurskiego biznesu branży rolno-spożywczej.
Podczas spotkania z prezesem Stowarzyszenia Handlowców Branży Mięsnej
zostały omówione potencjalne obszary współpracy. Prezes Alvin Kwek
poinformował o oczekiwaniach singapurskiego rynku i wyraził
zainteresowanie polskim systemem jakości. Spotkanie z przedstawicielami
kierownictwa FairPrice, jednej z głównych sieci handlowych w Singapurze,
miało miejsce na polskim stoisku na targach FHA, dzięki czemu nasi
wystawcy mieli możliwość bezpośredniego zaprezentowania swojej oferty.
Polska
żywność oraz polskie tradycje kulinarne są tematem przewodnim Festiwalu
PolandSHIOK, wydarzenia promującego Polskę w Singapurze, koordynowanego
przez Polską Ambasadę w dniach 14 kwietnia – 13 maja 2018 r. Jest to
okazja dla Singapurczyków do poznania smaku polskich dań, także w
nowoczesnej odmianie. Jednym z punktów festiwalowego programu, w którym
wziął udział Jacek Bogucki, było przyjęcie z okazji Święta Narodowego. W
wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele władz Singapuru w tym minister
w kancelarii premiera Sam Tan, członkowie singapurskiego parlamentu,
lokalnych mediów, kultury, ośrodków uniwersyteckich, a także
przedstawiciele biznesu oraz Polonii, mieszkającej w Singapurze.
Singapur
jest jednym z ważniejszych azjatyckich rynków z punktu widzenia
promocji polskich produktów rolno-spożywczych. Jest to kraj niemal
całkowicie uzależnionym od importu żywności. Jednocześnie, z uwagi na
dogodne położenie, może stanowić „hub” logistyczny dla towarów
eksportowanych do krajów regionu, w tym przede wszystkim państw ASEAN,
stanowiących rynek ponad 600 milionów konsumentów.
W 2017 r.
Polska wyeksportowała do Singapuru towary rolno-spożywcze o wartości ok.
12,5 mln EUR, co stanowiło wzrost o ok. 24% w porównaniu do 2017 r.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Wazne-rozmowy-w-Singapurze