Konferencja prasowa nt. Realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa |
Z roku na rok zwiększa się zakres pomocy żywnościowej dla
najuboższych – poinformował sekretarz stanu Jacek Bogucki na dzisiejszej
konferencji prasowej poświęconej realizacji Programu Operacyjnego Pomoc
Żywnościowa 2014-2020 – Podprogramu 2017.
Pomoc mogą uzyskać osoby lub rodziny znajdujące się w
najtrudniejszej sytuacji i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1268 zł w
przypadku osoby samotnie gospodarującej lub 1028 zł w przypadku osoby w
rodzinie.
- Na realizację tego programu przeznaczone jest ponad 2
mld złotych. 85 procent środków pochodzi z budżetu Unii Europejskiej –
dodał wiceminister, który zwrócił uwagę, ze obecnie zbliżamy się do
poziomu wydatkowania około 400 mln złotych rocznie.
- Wciąż
jeszcze są w Polsce osoby potrzebujące tego typu pomocy i korzysta z
niej około 1,3 mln ludzi – podkreślił sekretarz stanu Jacek Bogucki.
Dyrektor generalny KOWR Witold Strobel poinformował, że realizacja Podprogramu 2017 przebiega zgodnie z harmonogramem.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest koordynatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
-
Realizacja tego Programu nie byłaby możliwa bez udziału organizacji
partnerskich, które rozdysponowują żywność bezpośrednio do
potrzebujących – podkreślił dyrektor Strobel.
W ramach Podprogramu
2017 przewiduje się dostawy w ilości około 69 tysięcy ton artykułów
spożywczych o wartości około 340 mln złotych. Liczba produktów wzrosła
do 21. W ramach pierwszej realizacji programu w 2014 roku było tylko 5
produktów.
Instytucją zarządzającą jest Ministerstwo Rodziny,
Pracy i Polityki Społecznej, z którym Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
uzgadnia program pomocy żywnościowej.
Podprogram 2017 trwa od sierpnia 2017 roku do czerwca 2018 roku.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Pomoc-zywnosciowa2