Kiełbasy, sery, ciasta, nalewki, miody, konfitury, soki i jabłka - to
regionalne smaki, które królowały dziś w Poznaniu. Na terenach
Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęły się targi „Smaki
Regionów”. To impreza dedykowana miłośnikom tradycyjnej, polskiej
żywności przyrządzanej według starych, sprawdzonych receptur.
- Cieszę się, że wszystkie regiony Polski skorzystały
w tym roku z możliwości zaprezentowania w Poznaniu swoich tradycyjnych
potraw. Są tu zarówno produkty wpisane na prowadzoną przez resort
Krajową Listę Produktów Tradycyjnych, jak również te które uzyskały
unijne certyfikaty. Na targach tych widać naszą różnorodność, a także to
co nas łączy – kulturę kuchni polskiej - powiedział sekretarz stanu
Jacek Bogucki otwierając „Smaki Regionów”.
Na targach można poznać
i spróbować wielu regionalnych potraw i przysmaków. Stanowią one
nasze kulinarne dziedzictwo i są elementami lokalnych tożsamości.
Produkty prezentowane na tych targach cechuje przede wszystkim
niepowtarzalny smak, wysoka jakość i wyjątkowe cechy wynikające z
zastosowania tylko i wyłącznie tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia
na pokolenie przepisów. Są tu przede wszystkim specjały przygotowane
przez małe, rodzinne zakłady i manufaktury. Do ich wytwarzania stosuje
się głównie produkty dostarczane przez lokalnych rolników. Znajdziemy tu
przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze,
owocowo-warzywne, a także gotowe dania. Nie brakuje też ryb, miodów i
napojów.
Jeśli szukamy oryginalnego lokalnego jedzenia to można je znaleźć właśnie na tych targach.
-
Coraz częściej szukamy smaków, które pamiętamy z dzieciństwa i
młodości, które przypominają nam dom rodzinny – powiedział wiceminister
Bogucki i dodał, że minęła już moda na to co zagraniczne. Teraz wracamy
do naszych rodzimych upodobań kulinarnych.
Dużym zainteresowaniem
zwiedzających cieszy się scena kulinarna, na której mistrzowie kuchni z
restauracji Sieci Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego przyrządzają
tradycyjne dania z różnych regionów Polski. W prowadzonych na żywo
pokazach kulinarnych przedstawiane są też trendy kuchni nowoczesnej, ale
do przygotowywania potraw wykorzystywane są produkty tradycyjne, często
te wyróżnione unijnymi znakami.
Podczas tych prezentacji można
posłuchać wielu ciekawych historii o pochodzeniu dań oraz o walorach
smakowych i zdrowotnych poszczególnych produktów.
Dziś odbyła się
także gala siedemnastej już edycji konkursu Nasze Kulinarne
Dziedzictwo-Smaki Regionów, organizowanego przez Polską Izbę Produktu
Regionalnego i Lokalnego. Rozdane zostały Kulinarne Perły - nagrody tego
konkursu. W tym roku te prestiżowe statuetki przyznano 57. produktom i
14. daniom regionalnym. Wręczono też 6. Kluczy do Polskiej Spiżarni,
wyróżnienia przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla
wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów
regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
Celem konkursu „Nasze
Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” jest identyfikacja i gromadzenie
wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo
kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i
gospodarstwach agroturystycznych, a także promowanie i stymulowanie
wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną
gastronomię.
Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego jest pomocna w budowie produktu turystycznego i marki regionu.
Podczas
tegorocznej edycji Targów Smaki Regionów zachęcamy do odwiedzenia
stoiska przygotowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Można
tu próbować wielu tradycyjnych specjałów, wytwarzanych co najmniej od
25 lat wedle oryginalnych receptur. Swoje wyjątkowe wyroby prezentują tu
producenci produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione
Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz
Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS). Są to: miody wrzosowe z
Borów Dolnośląskich, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, rogale
świętomarcińskie, jabłka grójeckie, oscypki i redykołki, bryndza
podhalańska, andruty kaliskie, kiełbasa biała parzona wielkopolska, ser
koryciński swojski, a także miód drahimski.
W ramach
ministerialnego stoiska działa także punkt informacyjny, na którym można
dowiedzieć się wszystkiego o systemach jakości i certyfikacji żywności.
Jest też kącik animacyjny dla dzieci, na którym organizowane są gry i
zabawy edukacyjne dotyczące rolnictwa oraz produktów regionalnych i
tradycyjnych.
Otwarte dziś targi "Smaki Regionów" to wyjątkowa
ekspozycja, od kilku lat promująca rodzimą żywność, a także stwarzająca
warunki do nawiązywania kontaktów handlowych z dużymi odbiorcami.
Tegoroczna edycja jest międzynarodowa. Po raz pierwszy prezentowane są
produkty z Rumunii, Białorusi, Mołdawii, Turcji i Niemiec.
W tym
roku przewiduje się, że targi będą rekordowe. Już w pierwszym dniu
liczba zwiedzających wzrosła o 10% w stosunku do roku ubiegłego. W
ekspozycji uczestniczy około 200. producentów z całej Polski.
Informacja prasowa https://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Smaki-Regionow