Uczestnicy spotkania |
Minister Krzysztof Jurgiel oraz wiceminister Jacek Bogucki podczas spotkania |
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowuje Strategię Promocji
Żywności. Dokument ten dotyczyć będzie integracji i koordynacji działań w
zakresie promocji żywności podejmowanych bezpośrednio przez resort, jak
i jednostki podległe. Określać on będzie także zasady współpracy w tym
zakresie z innymi resortami.
Projekt został rozesłany do ponad 100 organizacji
branżowych sektora rolno – spożywczego z prośbą o zgłaszanie uwag.
Uwagi przekazało 10 organizacji. Ich przedstawiciele spotkali się dziś w
ministerstwie z ministrem Krzysztofem Jurgielem. Omawiano nadesłane
uwagi oraz dyskutowano na temat założeń przygotowywanego dokumentu.
Większość z uwag została uwzględniona i będzie wykorzystana przy
opracowywaniu ostatecznej wersji Strategii.
Główne cele Strategii
Promocji Żywności to intensyfikacja promocji polskiej żywności w kraju i
zagranicą, aktywne uczestnictwo polskich producentów w programach
promocji UE, zwiększenie udziału polskiej żywności w systemach jakości, a
w konsekwencji wzrost eksportu żywności do krajów trzecich, z
uwzględnieniem krajów pozaeuropejskich.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Strategia-Promocji-Zywnosci