Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas inauguracji Polish Food Festival |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas otwarcia Seminarium EcoEurope |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki przemawia na święcie narodowym |
Rozmowy dr Koh Poh Koon Starszym Ministrem Stanu w Ministerstwie Handlu i Przemyslu oraz Ministerstwie Rozwoju Narodowego |
Wczoraj w Singapurze rozpoczął się Festiwal Polskiej Żywności. W
inauguracji wydarzenia wziął udział sekretarz stanu Jacek Bogucki.
Festiwal odbywa się od 18 maja do 3 czerwca 2017 r., a
jego koordynatorem jest Ambasada RP w Singapurze. Celem wydarzenia jest
promocja polskich produktów rolno-spożywczych i polskiej kuchni wśród
singapurskich konsumentów. Wiceminister uczestniczył także w seminarium z
udziałem polskich producentów produktów ekologicznych, zorganizowanym w
ramach programu EcoEurope.
W trakcie dwudniowego pobytu Jacek
Bogucki spotkał się również z przedstawicielami singapurskiej
administracji ds. rolno-spożywczych i weterynarii (AVA). Zostały
omówione najważniejsze zagadnienia z zakresu dostępu polskich produktów
rolno-spożywczych do rynku singapurskiego.
Strona polska jest
zainteresowana przede wszystkim finalizacją procedury dopuszczenia
polskiego mięsa drobiowego do rynku w Singapurze oraz złagodzeniem
warunków eksportu mięsa wieprzowego.
Strona singapurska
podkreśliła wysokie standardy jakościowe stosowane przy produkcji
polskiej żywności. Wyraziła nadzieję, że inspekcja w polskich zakładach
mięsa drobiowego − odbywająca się w tym samym czasie co wizyta
wiceministra w Singapurze − zakończy się pomyślnie. Jacek Bogucki
poinformował o gotowości strony polskiej do rozwijania dwustronnej
współpracy naukowo-badawczej, między innymi w zakresie weterynarii.
W
rozmowie ze starszym ministrem stanu w ministerstwie rozwoju narodowego
oraz w ministerstwie handlu i przemysłu Republiki Singapuru panem Koh
Poh Koon, wiceminister Bogucki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich
działań, ukierunkowanych na rozwój polsko-singapurskich kontaktów
handlowych w zakresie produktów rolno-spożywczych. W trakcie spotkania
mówiono także perspektywy rozwoju współpracy.
Strony podkreśliły
możliwe do osiągnięcia wspólne cele. Singapur − jako kraj, który nie
posiada rozwiniętej rodzimej bazy produkcyjnej − jest zainteresowany
zapewnieniem ciągłości dostaw oraz zróżnicowanych źródeł żywności
wysokiej jakości. Z kolei Polska jest w stanie zaoferować najwyższej
jakości produkty rolno-spożywcze. Kwestią zasadniczą jest usunięcie
barier administracyjnych, w szczególności w zakresie mięsa wieprzowego
oraz mięsa drobiowego. Minister Koh Poh Koon wyraził nadzieję na
pomyślny przebieg rozmów w zakresie weterynarii oraz gotowość do
intensyfikacji dwustronnych kontaktów handlowych.
O jakości
polskich produktów rolno-spożywczych najlepiej można się przekonać
próbując polskich dań. W związku z tym sekretarz stanu Jacek Bogucki
zaprosił ministra Koh Poh Koon do udziału w Festiwalu Polskiej Żywności,
a następnie do złożenia wizyty w Polsce przy okazji targów Polagra Food
w Poznaniu.
Polski wiceminister spotkał się także z zastępcą
Komitetu Wykonawczego Związku Singapurskich Producentów Żywności. W
trakcie spotkania zachęcał do rozwoju kontaktów z polskimi
przedsiębiorcami branży rolno-spożywczej. Przedstawił atuty polskiej
żywności i wyraził nadzieję na intensyfikację kontaktów. Podczas
spotkania rozważano możliwości przeprowadzenia rozmów przedstawicieli
polskiego i singapurskiego biznesu m.in. w ramach planowanych w 2017 r.
międzynarodowych wydarzeń targowo-wystawienniczych poświęconych
żywności.
Singapur jest krajem niemal całkowicie uzależnionym od
importu żywności. Dodatkowo, z uwagi na dogodne położenie, może stanowić
„hub” logistyczny dla towarów eksportowanych do krajów regionu, w tym
przede wszystkim państw ASEAN, stanowiących rynek ok. 600 milionów
konsumentów. W dniach 22-23 maja 2017 r. planowana jest wizyta w Polsce
prezydenta Singapuru Tony’ Tan Ken Yama. Będzie to pierwsza wizyta
prezydenta Singapuru w Polsce.
Wydarzenia te, to duża szansa na wzrost rozpoznawalności Polski i polskich produktów na rynku singapurskim.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Polska-zywnosc-w-Singapurze