Istnieje szansa, że w 2017 roku dzieci, poprzez sklepiki szkolne będą
mogły jeść pożywne i zdrowe drożdżówki o ograniczonej zawartości cukru.
Poinformowano o tym podczas specjalnej konferencji,
która odbyła się w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wzięli w niej udział m.in. sekretarz stanu Jacek Bogucki, główny
inspektor sanitarny Marek Posobkiewicz, prezes Agencji Rynku Rolnego
Łukasz Hołubowski oraz organizator przedsięwzięcia prezes zarządu
głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników
Przemysłu Spożywczego Bronisław Wesołowski.
Powstała inicjatywa
Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym
Stowarzyszenia Naukowo - Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu
Spożywczego, o stworzeniu alternatywnego rozwiązań w żywieniu młodzieży,
w tym między innymi opracowania drożdżówki, która spełniałaby kryteria o
korzystnych cechach zdrowotnych - poprzez obniżenie zawartości cukru i
zachowania cech smakowych – poprzez wykorzystanie składników
prozdrowotnych oraz ułatwienia produkcji z wykorzystaniem stosownych
koncentratów odpowiedniej mąki i wsadu owocowego.
Uzyskano
innowacyjny produkt. Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci
potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany
przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu
wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do
grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), nowej klasy produktów
dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie.
Akceptacja
pomysłu prozdrowotnej drożdżówki i deklaracja wsparcia ze strony
obecnego ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła zainspirowała
inicjatorów do nadania jej znaku towarowego pochodnego od nazwiska
ministra - RADZIWIŁŁÓWKA.
Pierwsze dostawy drożdżówki
RADZIWIŁŁÓWKA dotrą niebawem do szkolnych sklepików. Znak RADZIWIŁŁÓWKA
podlega ochronie prawnej, a właścicielem znaku jest Stowarzyszenie
Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Zgodę
na używanie znaku RADZIWIŁŁÓWKA uzyskają piekarnie, które zobowiążą się
do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznej dla procesu
produkcyjnego.
informacja prasowa: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/RADZIWILLOWKA-nowy-i-zdrowy-smakolyk-dla-dzieci-szkolnych