Foto. Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas wizyty w Chinach. Fot. Blanka Gołębiowska |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas seminarium pn. Polski sektor mleczarski. Fot. Blanka Gołębiowska |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki oraz Zhang Qinrong, wiceminister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej. Fot. Blanka Gołębiowska |
W ostatnim dniu wizyty w Chinach sekretarz stanu Jacek Bogucki
spotkał się z wiceminister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością,
Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhang Qinrong.
Rozmowy dotyczyły dalszych prac nad dostępem do rynku
chińskiego produktów pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. W
szczególności omówiono kwestie zatwierdzenia kolejnych zakładów
drobiarskich i mleczarskich oraz dopuszczenia do eksportu mięsa
wołowego, produktów rybołówstwa, mąki pszennej, żytniej i orkiszowej
oraz koni rekreacyjnych z Polski.
Minister podziękował za wkład w
prace związane z otwarciem rynku ChRL na jabłka oraz jaja wylęgowe i
pisklęta jednodniowe z Polski.
Na zakończenie wizyty w Chinach
Jacek Bogucki wziął udział w wydarzeniu promocyjnym, organizowanym przez
Polską Izbę Mleka, adresowanym do przedstawicieli chińskich mediów.
Tematem przewodnim spotkania był potencjał eksportowy branży
mleczarskiej. W przedsięwzięciu tym, poza chińskimi dziennikarzami,
udział uczestniczyli przedstawiciele polskich firm sektora
mleczarskiego.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/O-polskim-sektorze-spozywczym-w-Chinach