Smaki Regionów to targi wyrobów tradycyjnych i regionalnych, które
zostały dziś oficjalnie otwarte w Poznaniu. Dedykowane są one zarówno
producentom, jak i smakoszom. Stanowią wspaniałą okazję do promocji
takich produktów.
– Lubię smak tradycji i tradycyjne smaki – polskie
smaki, powiedział goszczący dziś na targach sekretarz stanu Jacek
Bogucki i przypominał, że w końcówce lat 80-tych i na początku 90-tych
zachłysnęliśmy się wolnością i zachłysnęliśmy się obcymi smakami.
Obcobrzmiące nazwy pojawiły się w barach, restauracjach i sklepach.
–
Musiało minąć trochę lat, abyśmy zaczęli odkrywać na nowo i poszukiwać
polskich tradycyjnych produktów. Targi Smaki Regionów z sukcesem
realizują założenie promowania żywności tradycyjnej ze wszystkich
regionów Polski – podkreślił Jacek Bogucki.
Swoje rarytasy,
przygotowane według starych receptur prezentuje tu ponad 200 wystawców z
16 województw. Kiełbasa myśliwska i jałowcowa, kabanosy, chleb pieczony
na chrzanowych liściach, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, kołacze,
oscypki, redykołka, bryndza podhalańska, wielkopolski ser smażony,
przetwory warzywne i owocowe, a także staropolskie miody pitne i
wyśmienite nalewki, przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z
pokolenia na pokolenie to smakołyki, których dziś można próbować w
Poznaniu.
Na stoisku zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i
Rozwoju Wsi swoje wyroby prezentują producenci produktów
zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia
(ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane
Tradycyjne Specjalności (GTS). Na ministerialnym stoisku jest punkt
informacyjny dotyczący unijnych oznaczeń oraz punkt animacyjny dla
dzieci, w którym organizowane są gry i zabawy edukacyjne dotyczące
rolnictwa oraz produktów posiadających unijne certyfikaty jakości.
Targi
Smaki Regionów od kilku lat promują rodzimą polską żywność, a jej
producentom stwarzają warunki do nawiązywania kontaktów handlowych.
Targom towarzyszy wiele atrakcji, m.in. pokazy kulinarne, warsztaty
piekarskie organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa
RP, czy też warsztaty owocowo-warzywne prowadzone przez Stowarzyszenie
Polska Ekologia.
Tradycyjne już, podczas tych targów odbywa się
finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. To konkurs na najlepszy
regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i
potrawę regionalną i lokalną. Organizowany jest przez Polską Izbę
Produktu Regionalnego i Lokalnego, we współpracy ze Związkiem Województw
RP.
Wytwórcom najlepszych produktów i potraw z poszczególnych rejonów Polski wręczone zostały dziś nagrody - Perły 2016.
Konkurs
odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego celem
jest przede wszystkim identyfikacja i promocja produktów regionalnych.
Uczestniczący
w uroczystości sekretarz stanu Jacek Bogucki powiedział, że tegoroczna
edycja konkursu to swoisty jubileusz, ponieważ po raz 16. wyróżnianie są
produkty z 16. regionów Polski.
–Spotkania finałowe konkursu to
także wymiana doświadczeń w przywracaniu Polakom polskiej kuchni.
Wracają polskie nazwy restauracji i w coraz szybszym tempie wracają
polskie nazwy potraw – podkreślił Jacek Bogucki i dodał, że wśród
Polaków jest zapotrzebowanie na tradycyjne dania i na to, aby znów jeść
to co polskie i być dumnym z tego co polska tradycja nam przekazała.
Przez
16 lat prowadzenia konkursu zidentyfikowano i opisano blisko 9 000
tradycyjnych i regionalnych produktów z całej Polski. Wiele z nich
zostało wpisanych na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju
Wsi listę produktów tradycyjnych, a niektóre zostały zarejestrowane w
unijnych systemach ochrony. Ideą konkursu jest też zachęcanie
mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych których gospodarstwa
znajdują się na ternach o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do
poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Regionalne-smakolyki-w-Poznaniu