Fot. Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas debaty |
– Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest podstawowym
obowiązkiem każdego państwa, a zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w
Polsce wpisane jest w strategię bezpieczeństwa narodowego – mówił
sekretarz stanu Jacek Bogucki, podczas debaty na temat bezpieczeństwa
żywnościowego.
Spotkanie odbyło się w miniony czwartek i było
kolejnym w ramach cyklu debat otwartych, organizowanych przez
miesięcznik „Polityka Polska”.
Podczas dyskusji podkreślano, że z
bezpieczeństwem żywnościowym wiąże się pojęcie samowystarczalności
żywnościowej kraju, ogólnie opisywane jako zdolność całej gospodarki –
zarówno rolnictwa (surowce), przemysłu spożywczego (zdolności
przetwórcze), jak i innych sektorów (w tym handlu) – do pokrycia
krajowego popytu na żywność.
Sekretarz stanu podkreślił, że
analiza samowystarczalności żywnościowej Polski na poziomie całego
sektora rolno-spożywczego oraz poszczególnych jego działów świadczy o
tym, że Polska jest samowystarczalna żywnościowo.
Wejście Polski
do Unii Europejskiej spowodowało dodatkowo zwiększenie naszego
bezpieczeństwa żywnościowego. Problematyka ta zajmuje bardzo ważne
miejsce we Wspólnocie, zwłaszcza przy ustanawianiu WPR. – Wysoki poziom
produkcji rolnej, liberalizacja handlu, dochody mieszkańców oraz rozwój
przetwórstwa i handlu spowodowały, że dyskusja nad bezpieczeństwem
żywnościowym skupia się w coraz większym stopniu nad zapewnieniem
jakości i bezpieczeństwa żywności – zaznaczył Jacek Bogucki.
informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Bezpieczenstwo-zywnosciowe-Polski