Sekretarz stanu Jacek Bogucki spotkał się wczoraj z przedstawicielami
sektora drobiu i jaj z Wielkiej Brytanii – na czele z Charlsem
Bournsem, przewodniczącym Grupy Roboczej COPA „Jaja i drób” oraz
przedstawicielami Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów
Drobiu.
Podczas spotkania poruszono między innymi: kwestie
opłacalności produkcji, ochrony rynku, dopuszczenia białka zwierzęcego
do krzyżowego skarmiania, zakazu stosowania soi GMO czy zagrożeń
wynikających z powstawania ferm wielkoprzemysłowych. Ponadto dyskutowano
nad formami i programami promocji mięsa drobiowego i jaj.
Przedstawiciele Wielkiej Brytanii scharakteryzowali specyfikę i problemy
brytyjskiego sektora, jak również programy promocji drobiu i jaj.
Sekretarz
Jacek Bogucki wyraził zrozumienie dla problemów branży. Poinformował,
że kwestie ochrony rynku są dla Polski kluczowe i podejmowane również na
forum UE.
W kontekście prowadzonych negocjacji z państwami
trzecimi Polska z jednej strony widzi korzyści z otwierania rynków
światowych, z drugiej zaś zagrożenia wynikające z nierównej walki
konkurencyjnej w odniesieniu do standardów jakościowych
i weterynaryjnych, które w Unii Europejskiej są bardzo wysokie.
Podkreślił, że polskie drobiarstwo rozwija się dynamicznie, czego
wynikiem jest znaczący eksport mięsa drobiowego przy niewielkim jego
imporcie.
informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Rozmowy-z-polskimi-i-brytyjskimi-przedstawicielami-sektora-drobiu-i-jaj