Fot. Minister Krzysztof Jurgiel, sekretarz stanu Jacek Bogucki oraz podsekretarz stanu Ewa Lech podczas spotkania |
3 marca 2016 r. w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się kolejne
spotkanie w sprawie działań, jakie mogą być podjęte celem pomocy
producentom świń znajdującym się w strefach objętych restrykcjami
weterynaryjnymi, w szczególności producentom, którzy znaleźli się w
rozszerzonej strefie objętej ograniczeniami (obszar z części II
załącznika do decyzji 2014/709/UE).
Podczas spotkania omówiono problemy, z jakimi
borykają się producenci i hodowcy świń, zwłaszcza w obszarze objętym
ograniczeniami (tzw. strefie czerwonej) oraz działania możliwe do
podjęcia w celu poprawy tej sytuacji. Producenci poinformowali, że mają
problemy ze sprzedażą żywca, a jedyny zakład ze strefy dotychczas
skupujący wstrzymał się z uwagi na problemy ze sprzedażą mięsa. Pojawiły
się też informacje, że w strefie żółtej (strefa I, obszar ochronny)
oraz na obszarze całego województwa podlaskiego także występują problemy
ze zbytem świń, jednak nie wynikają one z restrykcji administracyjnych.
W
ocenie resortu konieczne jest zatem pilne rozwiązanie problemu ze
skupem. Wsparcie długofalowe, w tym na rzecz budowy infrastruktury
(ogrodzenia, maty dezynfekcyjne, itp.), wznowienie programu
bioasekuracji, a także wsparcie ewentualnej zmiany profilu produkcji.
Uzgodniono,
że wsparcie powinno dotyczyć gospodarstw produkujących na rynek, nie na
własne potrzeby. W szczególności wsparcie na budowę infrastruktury w
postaci ogrodzeń powinno być przeznaczone dla większych gospodarstw,
produkujących od 50 sztuk świń.
Obecnie z inicjatywy MRiRW
prowadzone są działania mające na celu ponowne wprowadzenie w obszarze
objętym ograniczeniami oraz zagrożenia (strefa II i III) tzw. „Programu
bioasekuracji”
Ponadto wdrożenie pomocy finansowej dla producentów
świń w odniesieniu do budowy infrastruktury potrzebnej do stworzenia
odpowiednich warunków bioasekuracji, w szczególności ogrodzeń i niecek
do dezynfekcji, przygotowanie programu wsparcia dla producentów, którzy
zdecydują się na zmianę profilu produkcji gospodarstwa – odejście od
produkcji trzody chlewnej i przestawienie się na inną produkcję w
rolnictwie.
Konieczne jest również opracowanie programu wsparcia
finansowego polegającego na udzieleniu dopłat do każdej świni celem
zrekompensowania niższych cen sprzedaży. W tej sprawie złożony został
już wniosek do Komisji Europejskiej o przyznanie nadzwyczajnych środków
wsparcia.
informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Spotkanie-z-producentami-trzody